Συχνές ερωτήσεις

Δεν καίγονται καλά τα ξύλα και βγάζουν πολύ καπνό ...
Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα μετά την επιλογή της σόμπας είναι η επιλογή του κατάλληλου ξύλου.
Τα ξύλα πρέπει να προέρχονται από μεσημβρινά (προσήλια) μέρη. Ο πρακτικός και πιο ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσετε από που κόπηκαν τα ξύλα , είναι να δείτε τους κύκλους ζωής του δένδρου, στο σημείο κοπής. Αν οι κύκλοι ζωής έχουν μεταξύ τους απόσταση 2-4 χιλιοστά τα ξύλα προέρχονται από προσήλια μέρη και είναι κατάλληλα. Αν οι κύκλοι ζωής έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους ή δεν διακρίνονται καθόλου, τα ξύλα προέρχονται από βορεινά (ανήλια) μέρη, είναι εντελώς ακατάλληλα, δεν καίγονται όσο στεγνά κι αν είναι και φυσικά παράγουν πολύ καπνό.
Τα ξύλα επίσης πρέπει να είναι στεγνά, με υγρασία μέχρι 20%. Αν δεν υπάρχει υγρόμετρο, μπορείτε πρακτικά να το καταλάβετε από το βάρος, ή να χτυπήσετε μεταξύ τους δύο ξύλα. Τα στεγνά ξύλα ακούγονται σαν κούφια.

Ποια η διαφορά μεταξύ της χαλύβδινης και της μαντεμένιας σόμπας;
Η χαλύβδινη σόμπα θερμαίνει πολύ γρήγορα το θάλαμο καύσης και αποδίδει σχεδόν άμεσα αυτή τη θερμότητα στο χώρο με το φυσικό ελκυσμό ή με τη βοήθεια του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου βεντιλατέρ που διαθέτουν η ΒΕΡΝΟΝ fire 15 και ΒΕΡΝΟΝ fire 25.
Είναι επίσης πολύ ελαφρύτερη από τη μαντεμένια.
  
Μερικές σόμπες έχουν πυρότουβλα και στα πλαϊνά τοιχώματα
Για τον ίδιο λόγο που αναφέρουμε για το μαντέμι. Με πυρότουβλα στα πλαϊνά και πάνω μέρος του θαλάμου καύσης θα έχουμε μεγάλη καθυστέρηση της θερμικής απόδοσης.

Τι γίνεται σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος; (σόμπα με βεντιλατέρ)
Σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος, εφόσον διατίθεται βοηθητική συσκευή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (UPS) σταματάμε την τροφοδοσία με ξύλο και κλείνουμε  τις θυρίδες εισαγωγής αέρα στο χώρο καύσης . Η συσκευή UPS μας παρέχει ρεύμα για 1 ώρα κα 30 λεπτά περίπου.
Αν δεν διατίθεται UPS λειτουργούμε την εστία σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να επανέλθει το ηλεκτρικό  ρεύμα.
Σε κάθε περίπτωση κατά τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος η σόμπα μας λειτουργεί με φυσικό ελκυσμό αέρα και παραμένει ενεργειακή.

Είναι οικολογική η θέρμανση με μπριγκέτα ή ξύλο;
Ναι η θέρμανση με μπριγκέτα ή ξύλο είναι οικολογική διότι:
  - Η μπριγκέτα κάνει σχεδόν τέλεια καύση και δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα (CO2)  στην ατμόσφαιρα.
  - Οι όποιες εκπομπές (CO2) από την καύση των ξύλων ισοσκελίζονται από ισοδύναμες ποσότητες (CO2) που απορροφήθηκαν από το δένδρο κατά τη διάρκεια της ζωής του και κατά συνέπεια δε συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση του κλίματος.

Η σόμπα καπνίζει όταν ανοίγω την πόρτα για να βάλω ξύλα
Βάλτε ξύλο στη σόμπα όταν τα προηγούμενα ξύλα έχουν καεί και είναι κόκκινο κάρβουνο. Σε κάθε περίπτωση μην ανοίγετε απότομα την πόρτα της σόμπας.

Ποια ξύλα να επιλέξω
Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα μετά την επιλογή της σόμπας είναι η επιλογή του κατάλληλου ξύλου ανεξαρτήτως του είδους (δρυς, οξιά κλπ).
Τα ξύλα πρέπει να προέρχονται από μεσημβρινά (προσήλια) μέρη. Ο πρακτικός και πιο ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσετε από που κόπηκαν τα ξύλα , είναι να δείτε τους κύκλους ζωής του δένδρου, στο σημείο κοπής. Αν οι κύκλοι ζωής έχουν μεταξύ τους απόσταση 2-4 χιλιοστά τα ξύλα προέρχονται από προσήλια μέρη και είναι κατάλληλα. Αν οι κύκλοι ζωής έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους ή δεν διακρίνονται καθόλου, τα ξύλα προέρχονται από βορεινά (ανήλια) μέρη, είναι εντελώς ακατάλληλα, δεν καίγονται όσο στεγνά κι αν είναι και φυσικά παράγουν πολύ καπνό.
Τα ξύλα επίσης πρέπει να είναι στεγνά, με υγρασία μέχρι 20%. Αν δεν υπάρχει υγρόμετρο, μπορείτε πρακτικά να το καταλάβετε από το βάρος, ή να χτυπήσετε μεταξύ τους δύο ξύλα. Τα στεγνά ξύλα ακούγονται σαν κούφια (παραδοσιακός και εγγυημένος τρόπος).

Ποια είναι τα καλύτερα ξύλα για σόμπες
Το καλύτερο ξύλο είναι η δρυς.
Η τιμή εξαρτάται από  τη σπανιότητα του ξύλου κι όχι από την ποιότητα (πχ ελιά: πολύ καλή όχι όμως όσο η δρυς αλλά ακριβότερη: Δρυς: 130€, ελιά: 150€).
Τα πιο συνηθισμένα είναι:
-ΔΡΥΣ (oak): τιμή με ΦΠΑ 130€/τόννο, υγρή 700κιλά/κυβ.μετρ (Ξερή 525κιλά/κυβ.μετρο),  Αποδίδει Θερμότητα: 2350 kwh/κυβ .μέτρο ή 29,1 εκατομ.BTUs/cord,  Καπνός : ελάχιστος, σπινθήρες: ελάχιστους, κάρβουνα: άριστα, ευωδία: καλή. Συνολική ποιότητα: Excellent.
-ΟΞΥΑ (beech): τιμή 110€/τόννο, υγρή 700κιλά/κυβ.μετρ (Ξερή 470 κιλά/κυβ. μέτρο),  Αποδίδει Θερμότητα: 2200 kwh/κυβ. μέτρο ή 27,5 εκατομ.BTUs/cord,  Καπνός : μέτριος, Σπινθήρες: ελάχιστους, Κάρβουνα: άριστα, Ευωδία: καλή, Συνολική ποιότητα: fair.
Κατηγορίες ξύλων ως καυσόξυλα:              
http://www.thefireplacechannel.com/burningwood.html
Excellent:   δρυς, μηλιά, φλαμουριά, χαρουπιά, σφένδαμνος, καρυδιά
Good:  σημύδα-σκλήθρα, κερασιά, καστανιά, δένδρο καφέ (coffeetree), κρανιά, καρυά, κώνειο, χονδρή μουριά, αριά, πουρνάρι, κουμαριά, φιλύκι, αμυγδαλιά
Fair:  αγριοκυπάρισσο, οξιά, κέδρος, πτελέα, έλατο, πεύκο, λεύκα, πικέα
Poor: ιτιά …

Πόσα ξύλα θα χρειαστώ το χρόνο για την σόμπα
Ενδεικτικά, μια τυπική κατοικία 100 m2, σε κλιματική ζώνη "Γ" (Αρκαδία, Καρδίτσα, Ιωάννινα κλπ) με βαρύ χειμώνα και μέτρια μόνωση, για να καλύψει τις ετήσιες ενεργειακές απαιτήσεις θέρμανσης χρειάζεται 2500 λίτρα πετρελαίου ή 6250 κιλά ξύλα.

Πόσο ρεύμα καίει η σόμπα
Η κατανάλωση ρεύματος είναι ανάλογη με την ισχύ του βεντιλατέρ.
Η ενεργειακή αερόθερμη σόμπα ξύλου-μπριγκέτας ΒΕΡΝΟΝ fire 15-25 έχει κατανάλωση  50-70 W/h, είναι δηλαδή σαν να έχουμε αναμμένη μια λάμπα των 60 W.
Κατανάλωση σαιζόν:
 5 μήνες = 150 ημέρες Χ 10 ώρες/ημέρα Χ 60W = 90 kWh X 0,05625 € / kWh=5,06 €

Γιατί να πάρω ενεργειακή σόμπα
Οι ενεργειακές σόμπες, φυσικού ελκυσμού του αέρα, έχουν το πλεονέκτημα του μεγάλου ποσοστού   (60% - 70%) θερμικής απόδοσης, και της μικρής κατανάλωσης ξύλου, σε σχέση με τις κλασικές σόμπες ή τα κλασικά, ανοιχτού τύπου, τζάκια που έχουν απόδοση 10-15%.
Η σόμπα ΒΕΡΝΟΝ fire 15-25, με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο βεντιλατέρ, έχει θερμική απόδοση  85 % και έχει τη δυνατότητα κάλυψης χώρου 150 τμ.

Τι είναι η δευτερογενής καύση ;
Οι σύγχρονες ενεργειακές σόμπες ποιότητας έχουν σχεδιαστεί με σύστημα διπλής  ή δευτερογενούς καύσης. Με την πρωτογενή καύση το ξύλο καίγεται, μετατρέπεται σε αέριο και απελευθερώνει θερμότητα. Ωστόσο τα αέρια εξακολουθούν να περιέχουν καύσιμο που, με ορισμένες συνθήκες , θα καεί και πάλι. Αυτό επιτυγχάνεται με την είσοδο προθερμασμένου αέρα στο πάνω μέρος του θαλάμου καυσης όπου καίγονται τα υπολείποντα καπναέρια πριν οδηγηθούν στην καπνοδόχο.  Η διαδικασία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα, τη βελτίωση της θερμαντικής απόδοσης, την μικρότερη κατανάλωση ξύλων και τις χαμηλότερες εκπομπές στο περιβάλλον.
Η σόμπα ΒΕΡΝΟΝ fire 15-25 διαθέτει δευτερογενή καύση που μειώνει ακόμα περισσότερο την κατανάλωσή της προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον.

Πέλλετ σε σόμπα ξύλου;
Με το καλάθι πέλλετ μπορούμε να να μετατρέψουμε οποιαδήποτε ξυλόσομπα σε σόμπα πέλλετ!!! Τοποθετούμε το καλάθι μέσα στην σόμπα. Το γεμίζουμε με οποιασδήποτε μορφής και ποιότητας pellet και το ανάβουμε με προσάναμα. Δείτε και το βίντεο από το καλάθι της εταιρίας μας εδώ.

Τι είναι το καλάθι πέλλετ; 
Το καλάθι πέλλετ είναι το εργαλείο με το οποίο μπορούμε να κάψουμε πέλλετ(pellet) οποιασδήποτε ποιότητας σε οποιαδήποτε κοινή σόμπα ξύλου.


Έκθεση "Οικονομική Θέρμανση 2014" HELEXPO Μαρούσι
Η εταιρία μας θα συμμετάσχει στην Έκθεση ''ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ 2014'' στην Αθήνα από 26 έως 29 Σεπτεμβρίου 2014.25η Διεθνής Έκθεση Agrotica 2014
Η εταιρία μας θα συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση Agrotica 2014 από 30 Ιανουαρίου έως 2 ΦεβρουαρίουΗ εταιρία μας θα συμμετάσχει στην Έκθεση ''ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ 2013'' στην Αθήνα από 27 έως 30 Σεπτεμβρίου 2013.
Στο εκθεσιακό κέντρο Ξιφασκίας του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου Ελληνικού Stand 92


Στόχος μας είναι να προσφέρουμε τις ιδιαίτερες καθώς και τις θαυμάσιες δυνατότητες της νέας τεχνολογίας ως προς την άμεση απόδοση και την ευκολία στην χρήση τους, την οικονομία στα καύσιμα, την υψηλή αισθητική και κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος.


ΚΡΑΒΑΡΗΣ Π. – ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ Σ. Ο.Ε.
Οδός Κήπων
57 008, Ιωνία Θεσσαλονίκης


Τηλ. 2310 556081
Κιν. 6932248082 
Fax. 2310 784092


info@vernon.gr
Facebook

Youtube

Twitter